Uporaba UI v diagnostiki


Doroteja Srhoj Alfirević

Uporaba umetne inteligence v diagnostiki 

Doroteja Srhoj Alfirević, 2.g

UVOD

Umetna inteligenca se kot program razvija s pomočjo napovedne analize, ki analizira prejšnje vzorce in glede na njih odgovarja. Da bi lahko postavila boljšo diagnozo, UI uporalja informacije o bolniku npr. življenjski stil, simptome in zdravstveno ozadje. Ti programi pomagajo odkrivati tumorje, bolezni in druge anomalije, pogosto hitreje od zdravnikov. Trenutne raziskave umetne inteligence pri uporabi UI potekajo na diagnostiki vseh vrst bolezni npr. kožnih bolezni, diabetesa, kroničnih bolezni, srčnih infarktov, alzheimerjeve bolezni, raka in bolezni jeter, jaz pa bom v tej seminarski nalogi predstavila diagnostiko nasploh, nato pa se bom bolj osredotočala na uporabo UI pri boleznih kože.

RAZPRAVA

UI pripomore pri učinkovitosti, saj je diagnoza hitrejša, prav tako pa zdravnikom in medicinskim sestram in bratom ni treba delati administrativnega dela in imajo tako več časa za samo zdravljenje pacientov. Kljub temu pa je slaba ali pa zaskrbljujoča plat uporabe UI ta, da bi morala biti zaščita podatkov na zelo visoki ravni, saj so podatki o preteklih zdravljenjih in zdravstvenih težavah nasploh osebna stvar posameznika, velike baze podatkov pa so lahka tarča za kriminalce, ki vdirajo v sisteme.

Nove tehnologije prihajajo tudi v javno rabo in se širijo po svetu in po Evropi. En primer je Aplikacija DERM, projekt, ki je trajal od 2019 do 2022, kjer so znanstveniki iz raziskovalnega inštituta Fraunhofer AICOS na Portugalskem razvili program, ki prepozna začetek kožnega raka ali pa le-tega iz slike kože. Uporabnik je s pametnim telefonom materino znamenje slikal, UI je prepoznala in označila, če je izrastek na sliki “zelo nujen” pregleda, “nujen” ali pa “normalen”. Nato so dermatologi s temi informacijami posredovanimi s strani programa pregledali slike in ugotovili, če je pacient v nevarnosti in posredovali naprej informacije pacientovemu osebnemu zdravniku ali pa izvajali teste pod mikroskopom dokler niso ugotovili, kaj je težava in kako jo zdraviti.

slika 1, opis: aplikacija, ki analizira sliko kože

slika 2, opis: dermatološki pregled

ZAKLJUČEK

To, kar sem ugotovila v raziskovanju je, da je UI lahko zelo dobro in natančno orodje pri diagnoziranju, poudarek na “orodje”, saj kljub vsemu ne more nadomestiti človeškega, živega zdravnika z izkušnjami in znanjem, tako da se ne bojim preveč za prihodnost delovnih mest v medicini. UI prav tako postavlja izzive, ker njeni rezultati niso zmeraj sto-odstotno pravilni in to prinese kup etičnih vprašanj npr. kdo bo prevzel odgovornost za njene napake pri narobni diagnozi ali pa zdravljenju, prav tako so stroški za vzpostavljanje UI, obnovo infrastrukture in usposabljanje zaposlenih za uporabo programov za širšo rabo v javnem zdravstvu visoki in trajalo bi veliko časa preden bi se zaposleni in pacienti navadili na njeno uporabo. Zdi se mi, da je zelo možno da bi v prihodnosti videli porast teh programov v zdravstvu, ampak kot sem že prej omenila se bo to verjetno zgodilo čez nekaj časa, preden se bodo začeli počasi uvajati. UI sem uporabila za generacijo slike s programom Deep AI.

 

slika 3, opis: “do an image of an AI doing a diagnosis”, narejena s programom Deep AI

BESEDILNI VIRI

KUMAR, Yogesh, idr. 2022. Artificial intelligence in disease diagnosis: a systematic literature review, synthesizing framework and future research agenda. [Citirano; 29. 2. 2024, 16:23] Dostopno na spletnem naslovu:<https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8754556/>.

VAKULOV, Aleks, 2023. Kako umetna inteligenca spreminja upravljanje storitev it. [Citirano; 29. 2. 2024, 16:24] Dostopno na spletnem naslovu: <https://www.unite.ai/sl/kako-umetna-inteligenca-spreminja-upravljanje-storitev/>.

[Citirano; 29. 2. 2024, 16:47] Dostopno na spletnem naslovu: https://healthcare-in-europe.com/en/news/ai-powered-app-to-speed-up-skin-cancer-diagnoses.html.

SLIKOVNI VIRI

slike: slika 1:© Fraunhofer AICOS, 2022. [Citirano; 29. 2. 2024, 16:47]Dostopno na spletnem naslovu: https://healthcare-in-europe.com/en/news/ai-powered-app-to-speed-up-skin-cancer-diagnoses.html.

slika 2: Harvard 2023[Citirano; 29. 2. 2024, 17:39]Dostopno na spletnem naslovu: <https://www.health.harvard.edu/cancer/screening-advice-thats-not-just-skin-deep>.

slika 3: Deep AI program [Citirano; 29. 2. 2024, 19:08]Dostopno na spletnem naslovu: <https://deepai.org/machine-learning-model/text2img>.